Jeg vil dø..

Forstil dig du ligger i en seng, du er lam i hele kroppen og du har brug for hjælp til alt. Alt fra toilet besøg, til at spise, trække vejret og det er fysisk umuligt for dig at gengælde et kram.

Det er virkeligheden for min fætter Peter.

Vi er født samme år og jeg husker vi som børn løb rundt og legede sammen. Han var altid med på den værste, meget retfærdig og lærte mig at elske musik.

videoblocks-cute-little-child-run-play-catch-up-kid-play-in-green-park-family-nature-at-sunset-children-at-field-with-flowers-outdoor-activities-girl-and-boy-laugh-brother-and-sister-hav

Peters tilstand blev dog værre og værre og mens jeg blev gift, fik børn, uddannelse samt rejste verden rundt, blev han opereret og tvunget mere og mere i knæ. Bid efter bid tog livet mere og mere af hans førlighed og værdighed.

Det er uudholdeligt at være vidne til, og man føler sig magtesløs. Du ser et menneske drukne langsomt, men er ude af stand til at hjælpe.

En ting er at være tilskuer – noget andet er at være Peter, der er fanget i sin egen krop. Nu kan han ikke engang trække vejret selv og som han selv beskriver det, er han bare en krop andre flytter rundt på.

Peter er 100% klar og en dybt intelligent mand – og har længe ønsket at dø. Dø mens han stadig har lidt værdighed tilbage. Hvis ikke han var lam, ville han selv kunne tage sit liv. Han kan ikke selv indtage dødbringende piller eller andet der kan afslutte det helvede han går igennem, men heller ikke dette er han istand til og skal have hjælp af andre. Andre der vil blive straffet, hvis de hjælper ham.

Jeg har ofte talt med Peter om det og han har også spurgt om jeg vil hjælpe. Problemet er at jeg både bliver straffet med fængselsstraf, men også kan miste min autorisation som  sygeplejerske. Men Gud hvor ville jeg gerne hjælpe ham – give ham fred og give ham den respekt.

18505070_303

Det er ikke en eller anden fix ide han pludselig har fået om at dø.. Peter har de sidste 20 år været bundet til først en kørestol, så en seng og nu også en respirator.

Jeg ville ønske der var aktiv dødshjælp i Danmark…mest af alt for Peter, men der ligger mange andre, der er for svage til at råbe op.

Hvad er det vi er så bange for?

For mange mennesker er det et helvede at leve, med smerter, frygt og uværdighed – hvorfor så ikke hjælpe dem og lade dem sove stille ind på lovlig vis.

Aktiv dødshjælp er i dag lovligt i Holland, Belgien, en enkelt delstat i USA og til dels i Schweiz, hvor dog kun hjælp til selvmord er tilladt. Peter ville gerne tage afsted, men intet plejepersonale tør tage med, da de mister deres job – og så er han også blevet for svag.

Det er så nemt at have en mening eller ikke vælge at tage stilling til aktiv dødshjælp når man ikke selv lider..så går vi rundt med skyklappere på og leger videre igennem livet.

Livet er bare ikke en leg for Peter, han har brug for hjælp.

Jeg håber du vil dele indlægget eller dele din mening, så vi kan skabe fokus på retten til at dø.

Læs om Peter i Politikken fra i går.. hjælp ham med at dø og få fred

Artikel om Peter

K (ærligst)

Metta

 

 

One Comment Tilføj dine

  1. Nanna Lei Kongsted-Blomgreen siger:

    Jeg ville også dø hvis jeg var i Peters sted😔
    Her har min mand og jeg talt om en situation som denne. Hvis vi havnede i en lign. Situation ville vi hjælpe hinanden med at dø. Uanset konsekvens! Der SKAL fokus på dette emne. Det er ydmygende og alle har ret, hvis de stadig er “klar” i hovedet, til selv at vælge over deres liv eller enden på det. Også selv om de ikke fysisk kan gøre det selv.
    Live må gerne ende værdigt❤

    Like

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s