Giv os i dag vort daglige brød..

Vi danskere har næsten et religiøst forhold til vores rugbrød, vi ved det er godt for os og det er indbegrebet af dansk madkultur. Når man sidder her 3.000 km fra Danmark og måske længes lidt hjem, så er det engang imellem dejligt med rugbrød.

5945b3d33655f6accb82f53a73e7917a

Det ligger så dybt i os – faktisk er vi alle blevet hjernevasket med at mælk og rugbrød er sundt. Dels skyldes det at industrierne er så store og det er reklamens magt også. Mælk kan vi diskutere, men rugen i rugbrød har mange gode egenskaber, det er blandt andet et højt fiberindhold, og også højt på bl.a E vitamin, riboflavin og folsyre.

Rugbrød smager godt, synes mange, ihvertfald danskere. Har man ikke vikinge blod i årerne, så mener flere at farven er træls og brødet ligger meget tungt i maven.

Men vi danskere er solgt til det mørke brød, flere smider ovenikøbet et pakke rugbrød med i kufferten når de er ude at rejse.

Problemet er at kvaliteten af rugbrødet er blevet ringere, mange brød er tilsat maltsukker, og man kunne næsten lige så godt skifte brødet ud med sandkage, for blodsukkeret bliver himmelhøjt. Jeg har ledt på hele solkysten og det er umuligt at opdrive et frisk økologisk surdejs rugbrød. Hvis du bruger en god økologiske mel så er den, i modsætning til det hvide, næringsdrænede mel, rig på mineraler og andre sunde næringsstoffer.

Men hvorfor så surdej?? Der er stor forskel på indholdet i de to typer hævemidler: Gær  består af rendyrkede gærceller af én bestemt slags, mens surdej som sagt består af forskellige meltyper, der indeholder mælkesyrebakterier, gærceller og andre syrer. Smag og aroma er rigere i et surdejsbrød end i et gærbrød, både på grund af et større indhold af gærceller og bakterier i surdejen, og på grund af den aroma, selve surdejen udvikler med tiden, når man langtidshæver. Ved at bage med surdej, så aktiverer du enzymer i melet, som gør mikronæringsstofferne lettere optagelige i tarmen. Samtidig har brød, bagt på surdej, en længere holdbarhed, end brød bagt på almindeligt gær.

Nogen har en sur nabo – mens andre er så heldige at få en portion surdej af sin nabo..mens ellers kan du selv lave en og dele den ud over hele kysten. Det er ualmindelig godt stil at far brygger øl og mor brygger surdejs rugbrød.

Her er den lækreste opskrift på godt dansk gammeldags rugbrød:

SOLKYSTS RUGBRØD – 3 stk. i hver sin 1,5 liters forme. Eller hvilken størrelse, du vil have dine rugbrød skal have.

Dag 1: 300 g surdej røres med en krydret øl (33cl), en liter vand, 3 spsk. havsalt, 500 g perlerug, skårne eller knækkede rugkerner og godt halvdelen af et kilo groft rugmel. Lad dejen stå lunt til dag 2: dejen røres med endnu en øl, 4 spsk. honning, og 200 g af hver af frø/kerner: sesamfrø, hørfrø, græskarkerner og solsikkekerner og resten af rugmelet. Lad dejen stå i 5 timer. Tag 300 g fra (surdej til dine næste brød), stil på køl max. 3 uger. Ellers frys den. Smør 3 forme med valnøddeolie, fordel dejen i de 3 forme. Klæde på 2 timer. Stik masser af huller med en strikkepinde (skorstene) pensl overfladen med olie. Bag halvanden time ved 175 grader.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s